אלימות כלכלית בגירושין, היא אלימות הרסנית. אלימות כלכלית בגירושין גוזלת את האוטונומיה של בן הזוג שחווה את האלימות, והיא מהווה סממן אזהרה לפני אלימות פיזית, שיכולה במהרה להתדרדר גם לפגיעה מסכנת חיים.
איך מזהים אלימות כלכלית בגירושין? האם אלימות כלכלית היא עילה לגירושין? ואיך מתמודדים עם אלימות כלכלית בגירושין? חשוב לנו שתדעו את כל מה שנחוץ, על האלימות הלא מדוברת, אלימות כלכלית בגירושין.
איך אפשר לזהות אלימות כלכלית בגירושין?
אלימות כלכלית, היא אלימות "שקופה", שלעיתים קשה לזהות. היא לא מותירה סימנים על הגוף, היא מתרחשת בעורמה, והיא מוצדקת בטיעונים כנגד בן הזוג "שלא יודע להתנהל כלכלית". אך יחד עם זאת, מבהיר עורך דין שי קדמי, מדובר באלימות לכל דבר ועניין, שמהווה אמצעי שליטה, על מנת ליצור תלות של בן הזוג בבן הזוג השני.
אלו נורות האזהרה העיקריות כך שתוכלי לזהות אלימות כלכלית בגירושין:
- הוא אוסר עלייך ללמוד, לעבוד או לפתח קריירה משמעותית.
- אם את עובדת, את מעבירה לו את כל ההכנסות, ואינך יודעת מה הוא עושה איתן.
- הוא מבצע את כל ההחלטות הכלכליות ואת כלל לא מודעת אליהן.
- הוא מונע ממך גישה לחשבון הבנק.
- הוא מונע ממך גישה לכרטיסי אשראי, פנקס שיקים או כל דרך אחרת להשתמש בכספים באופן עצמאי.
- את נדרשת לבקש כסף על מנת לרכוש מוצרים, לאחר מכן את גם נדרשת לתת דין וחשבון על כל מוצר שרכשת.
- הוא רושם את הנכסים על שמו בלבד.
- את החובות, הוא דווקא משכנע אותך לרשום על שמך.
- יש אווירה של פחד בכל הנוגע לעניין הכלכלי, ואת מפחדת אפילו להעלות את הנושא.
האם אלימות כלכלית היא עילת גירושין?
כן. אלימות כלכלית עשוייה להיחשב כעילת גירושין שתחייב את הבעל לתת גט. עם החופה והקידושין הבעל מתחייב לדאוג לאישה לכל צרכיה, לרבות הצרכים הכלכליים שלה. אם הבעל, בניגוד לחובתו לדאוג לאישה, נוקט כלפיה באלימות כלכלית, האישה יכולה לבקש להתגרש ממנו בשל כך שאינו מקיים את חובותיו.
איך מתמודדים עם אלימות כלכלית בגירושין?
פנייה לעזרה
אלימות כלכלית היא סימן אזהרה בפני עצמו לקשר מתעלל, והיא עשויה להתדרדר לאלימות פיזית חמורה. לכן, כל אישה שחווה אלימות, בין אם מדובר באלימות פיזית, ובין אם מדובר באלימות "שקופה", אלימות רגשית או אלימות כלכלית, והיא חיה תחת פחד וחשש ממשי, עליה לפנות לעזרה, ולא לעבור את זה לבד.
תביעת מזונות אישה
על פי הדין הדתי, גבר חייב במזונות אשתו, והוא חייב לדאוג לכלכלתה באופן הגון. לפיכך, אישה שבעלה לא מספק את צרכיה הכלכליים, רשאית להגיש תביעה למזונות אישה.
גם במקרים בהם האישה מבקשת להתגרש מהגבר, היא רשאית לדרוש מזונות אישה, בעיקר כאשר הגבר מסרב לתת לה גט או מעכב את מתן הגט בחוסר תום לב.
תביעת גירושין
כאשר מוטלת עליכם אלימות כלכלית, אין מנוס מלסיים את המערכת הזוגית המבוססת על שליטה ופחד, ולהגיש תביעת גירושין, לרבות תביעה למזונות ילדים, על מנת לדאוג לכלכלתם.
תביעת כתובה
עם הגירושין, קמה לאישה הזכות לקבל את הכתובה. האישה תזכה בכתובה אם הגבר מבקש להתגרש ממנה או אם יש לה עילת גירושין שתחייב את הגבר בגירושין, וכל עוד אין עילה השוללת את זכותה של האישה לכתובה.
התנהגות כלכלית אלימה של הגבר, יכולה לשמש כעילה לגירושין שתחייב את הגבר בגירושין, ולפיכך, גם יש בכוחה לחייב את הגבר במלוא תשלום הכתובה.
תביעה לחלוקת רכוש
גם אם הרכוש רשום אך ורק על שמו של הבעל, וגם אם החובות רשומים אך ורק על שמה של האישה, אין בכך להעיד בהכרח שהאישה לא תקבל דבר מהרכוש או שהיא תישא בכל החובות לבדה. בית המשפט רשאי לאזן את הרכוש שנרשם על שם בן זוג אחד בלבד, בין שני בני הזוג, בהתאם לנסיבות.
האם ניתן לתבוע בגין אלימות כלכלית בגירושין?
הצעת חוק למניעת אלימות כלכלית במשפחה, הציעה לאפשר לבית המשפט סמכות לתת צו למניעת אלימות כלכלית. בנוסף הוצע כי אלימות כלכלית תהווה עוולה אזרחית, שניתן יהיה לתבוע עליה פיצוי נזיקי.
על אף שההצעה הועלתה לשולחן הכנסת, הצעת החוק לא עברה, ולפיכך, כיום, לא ניתן לתבוע נזיקית בגין אלימות כלכלית בגירושין.
תביעות למניעת אלימות כלכלית בגירושין
בשורה התחתונה, אלימות כלכלית היא אלימות לכל דבר ועניין, והיא מהווה אמצעי שליטה בבן הזוג, ומותירה אותו חסר כל. דיני המשפחה בישראל מאפשרים להתמודד עם אלימות כלכלית בגירושין, באמצעות התביעות הנלוות לגירושין: תביעה למזונות אישה, תביעה למזונות ילדים, תביעת כתובה ותביעה לאיזון רכוש בין בני זוג.