Divorce-Law_MainPic תהליך גירושין
Divorce-Law_MainPic תהליך גירושין
פנייה לייעוץ אישי



    גניבת זרע: מה ביכולתו של הגבר לעשות? – מדריך משפטי

    גניבת זרע היא טענה לפיה אישה עשתה שימוש בזרע של גבר על מנת להרות, בניגוד להסכמתו. גניבת זרע לרוב מתרחשת במרמה תוך הצגת מצג שווא שהאישה נוטלת אמצעי מניעה, ולאחר מכן היא נכנסת להריון ומביאה לעולם ילד בעל כורחו של האב.

    כיצד גבר יכול להתמודד עם גניבת זרע? האם גבר שגנבו לו זרע יחוייב בתשלום מזונות? האם הוא רשאי לכפות על האישה לבצע הפלה? והאם יש לו זכות לתבוע את האישה בנזיקין על הנזק שנגרם לו?

    תוכן עניינים

    האם ניתן לתבוע אישה בנזיקין בשל גניבת זרע?

    ככלל, בתי המשפט פסקו במרבית המוחלט של תביעות נזיקיות בשל גניבת זרע, שעל הגבר מוטלת אחריות לנקוט באמצעים למניעת הריון, ולהיות ער לכך שהוא נוטל על עצמו אחריות להשלכות קיום יחסי מין ללא אמצעי למניעת הריון.

    יחד עם זאת, במקרים נדירים ביותר בהם הוכח כי האישה רימתה את הגבר, פסק בית המשפט כי לאישה אחריות נזיקית לכך שהאב הפך להיות אב בעל כורחו, וחייב אותה לפצות את האב בסכומים של עשרות אלפי שקלים.

    כך למשל בהליך 33934-08-17 האב הצליח להוכיח שהאישה רימתה אותו והציגה בפניו מצג שווא כאילו היא משתמשת באמצעי מניעה.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      בית המשפט קבע כי לא ניתן לפצות את האב בכל הנזק הממוני שנגרם לו מתשלום מזונות ילדים, בשל עקרון טובת הילד, אך ניתן לפצותו עבור הנזק הלא ממוני שנגרם לו, לאור כך שהאישה שיקרה לו בחוסר תום לב על השימוש באמצעי מניעה. לבסוף נפסקו לאב פיצויים בסך של 40,000 ₪.

      האם גבר יכול לבקש שלא לערוך בדיקת אבהות בשל גניבת זרע?

      גניבת זרע, גם אם תוכח, אינה מהווה סיבה לא לעבור בדיקת אבהות, ובית המשפט יכול לחייב את הגבר לערוך את הבדיקה, אם אין חשש לממזרות.

      אמנם בית המשפט לא יכול לכפות על הגבר לעבור את הבדיקה בניגוד לרצונו, אך הסירוב של הגבר לעבור בדיקת רקמות לאחר שחוייב, ישמש כראייה לחובתו. המשמעות של הסירוב תהיה שהגבר עשוי להיות מחוייב בתשלום דמי מזונות עבור הילד.

      האם גבר יכול להימנע מתשלום מזונות בשל גניבת זרע?

      חובת האב בתשלום מזונות

      אם הוכח כי הגבר הוא אבי הילד, הוא אינו יכול להימנע מתשלום מזונות בטענה של גניבת זרע. גם אם הגבר הוכיח כי הייתה גניבת זרע, וגם אם האישה עצמה הסכימה לפטור את הגבר מתשלום מזונות, הוא יהיה חייב בתשלום מזונות.

      חובת האב בתשלום מזונות ילדיו היא חובה שאינה תלויה בדרך בה הגיע הילד לעולם, או בהסכמה בין ההורים. חובת המזונות מטרתה לדאוג לטובת הילד, ולפיכך גם אם ההורים הסכימו אחרת ביניהם, האם רשאית לתבוע מזונות בשם הילד, ובית המשפט יפסוק לילד מזונות שיספקו את צרכיו.

      זכות האב לזמני שהות עם הילדים

      עם החובות באות גם הזכויות. לכל אב קיימת הזכות לתבוע זמני שהות עם ילדיו. תשלום המזונות שיקבע, יהיה בהתאם ליחס זמני השהות בין ההורים, כך שתשלום המזונות יפחת ככל שזמני השהות יהיו נרחבים יותר.

      כמובן, חשוב לציין, שתביעה לזמני שהות יש להגיש רק אם מדובר ברצון כנה ואמיתי. גבר שיגיש תביעה לזמני שהות שתוגש במטרה להפחית את המזונות בלבד, יגלה במהרה, שההוצאות על הילדים בזמן בו הם שוהים אצלו, הן גבוהות מאוד, ובפועל עשויות להיות גבוהות יותר מדמי מזונות שיאלץ לשלם.

      האם ניתן לחייב אישה לבצע הפלה במקרה של גניבת זרע?

      גבר אינו יכול לחייב אישה לבצע הפלה, גם אם יוכח כי מדובר בגניבת זרע. נקבע בבירור כי זכותה של אישה לשלמות גופנית ולהולדה, עולה על זכותו של הגבר להימנע מהולדה לא רצוייה.

      גם חוק העונשין הקובע תנאים להפסקת הריון, אינו מקנה לאב כל מעמד בוועדה להפסקת הריון, האחראית על מתן אישור להפלה, ולאב אין אפשרות לחייב אישה להמשיך בהריון או לחייב אותה להפסיק את ההריון.

      אב בעל כורחו

      בשורה התחתונה, ראוי כי הורות תהיה בחירה משותפת של ההורים, בהסכמה הדדית. בהעדר הסכמה, הנזק הנפשי שנגרם לאב בעל כורחו אינו פשוט. ועל כך יש להוסיף גם את הנזק הכלכלי שנגרם לו מחיובו בתשלום המזונות.

      יחד עם זאת, בסופו של יום בשל כך שההיריון מתרחש בגופה של האישה, האפשרויות של הגבר לאחר גניבת זרע הן מוגבלות ביותר, ורק במקרים חריגים ונדירים ביותר, בהם יוכח כי האישה שיקרה או פעלה במרמה, וכתוצאה מכך נולד הילד, ניתן יהיה לתבוע אותה בנזיקין ולחייב אותה בפיצוי של עשרות אלפי שקלים.

      *יובהר בזאת כי האמור באתר משפחה ודין אינו תחליף לייעוץ משפטי, אין בו משום חוות דעת או המלצה משפטית. העושה שימוש באתר, עושה כן על דעתו ובאחריותו.

      לייעוץ ראשוני חייג 077-2315790 (זמינות 24 שעות)
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מידע חשוב נוסף