Divorce-Law_MainPic תהליך גירושין
Divorce-Law_MainPic תהליך גירושין
פנייה לייעוץ אישי



    הורות משותפת ללא זוגיות (מדריך משפטי)

    הורות אינה חייבת להיות במודל הקלאסי של גבר ואישה הנמצאים בזוגיות. הורות משותפת יכולה להיות בין גבר ואישה שאינם נמצאים במערכת יחסים זוגית, בין שני גברים הנמצאים בזוגיות לבין שתי נשים הנמצאות בזוגיות. בני שני גברים בזוגיות לבין אישה אחת, והדרכים עוד רבות.

    מהי הורות משותפת ללא זוגיות? מדוע חשוב לערוך הסכם הורות משותפת ללא זוגיות? אילו נושאים חשוב לכלול בהסכם הורות משותפת? ומה הוא הזמן הנכון ביותר לערוך הסכם הורות משותפת ללא זוגיות?

    תוכן עניינים

    מהי הורות משותפת ללא זוגיות?

    הורות משותפת ללא זוגיות היא מודל הורות אחר מהמודל המוכר לנו. לא מדובר בהורים שבעבר היו בני זוג, ולאחר שהביאו ילדים לעולם הם נפרדו, אלא בהורים שבהחלטה משותפת הביאו ילד לעולם, ללא שהייתה ביניהם כל מערכת יחסים רומנטית זוגית.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      מדוע חשוב לערוך הסכם הורות משותפת ללא זוגיות?

      חשיבותו של הסכם הורות משותפת היא רבה. במקרים בהם מדובר באנשים שאין ביניהם הכרות מוקדמת ארוכת שנים ואין ביניהם זוגיות, הם עלולים לגלות לפתע, כי יש ביניהם פער תהומי בדרך בה הם מתכוונים לגדל את הילד. חשוב להבין שהקשר שייווצר בין ההורים, ימשך לפחות לשני עשורים, ואף לאחר מכן, ולא ניתן יהיה לנתק את הקשר, לאחר לידת הילד.

      לכן, ראשית חשוב שההורים יתאמו ציפיות, לפני שהם נכנסים לתהליך, על מנת שלא ייווצרו חיכוכים עתידיים, שיפגעו בילד שנולד. בנוסף, למען טובת הילד, חשוב להסדיר את הנושאים הנוגעים לאופן גידולו.

      כמו כן, יש חשיבות גדולה בעריכת הסכם הורות משותפת, במקרים בהם ישנם יותר משני הורים המעורבים בגידול הילד.

      על פי החוק לילד יכולים להיות שני הורים בלבד, ולא ניתן להכיר בהורה נוסף לילד שיש לו כבר שני הורים. הסכם הורות משותפת יסייע בחלוקת הזכויות והחובות בין המעורבים בגידול הילד, כמו זמני שהות ומזונות, מקום בו החוק לא מתיר לעשות זאת.

      מה חשוב לכלול בהסכם הורות משותפת?

      אפוטרופסות על הילד

      חשוב לכלול בהסכם הורות משותפת את האפוטרופוסים על הילד. שימו לב שהדין לא מתיר להגדיר לילד יותר משני הורים, ולכן, אם מדובר בהורות משותפת של יותר משני הורים, עליכם להגדיר את הוריו החוקיים של הילד.

      מזונות ותשלומים נוספים

      חלקו את נטל תשלום המזונות ביניכם, וקבעו כיצד יחולקו ביניכם תשלומים נוספים, כמו למשל תשלומים על הדרך בה בחרתם לנסות להיכנס להיריון, תשלומים לתקופת ההיריון, תשלומים לאחר לידת התינוק, תשלומים בתקופת הינקות, תשלומים על הוצאות חריגות, חסכונות לילד וכו'.

      שימו לב שאתם רשאים להסכים על חובת תשלום מזונות גם על אנשים נוספים שאינם מוגדרים כהורי הילד, כמו למשל בני זוגם של ההורים.

      זמני שהות

      הסדירו את זמני השהות בין הילד להורים. אופן חלוקת זמני השהות אינו חייב להיות קבוע במהלך כל השנים וניתן לקבוע זמני שהות שונים בתקופת הינקות וההנקה, שיתרחבו בהדרגה עם גדילת הילד והתפתחותו.

      הסדירו גם את זמני השהות בחגים ובחופשות מהמסגרות החינוכיות, ואת החופשות עם הילד, לרבות נסיעות לחו"ל, הוצאת דרכון וכו'.

      בנוסף הסדירו את זמני השהות בין הילד לבין אנשים נוספים המעורבים בגידולו, כמו בני זוגם של ההורים, או קרובי משפחה נוספים שחשוב לכם לכלול בהסדרי זמני השהות.

      מקום מגורים

      חשוב להסדיר ביניכם את מקום המגורים, או טווח של מקום מגורים, שיהיה מתאים לאופי זמני השהות שקבעתם, כך שהילד לא יאלץ לנסוע מרחקים ארוכים על בסיס יום יומי.

      ענייני חינוך

      מומלץ להסכים מראש על אופי מסגרות החינוך בהן הילד ישהה, ולקבוע האם ישהה בחינוך רגיל, חינוך פרטי, חינוך דתי, חינוך ביתי וכיוצ"ב. כמו כן הסכימו ביניכם על נושאים שעלולים להתגלות כשנויים במחלוקת, כמו טקסים דתיים, קיום מצוות וכו'.

      עניינים בריאותיים

      הסדירו סוגיות שעלולות להיות שנויות במחלוקת, כמו תזונת הילד, חיסונים, תרופות, קבלת טיפולים רפואיים שונים וכו'.

      שם הילד

      קבעו מראש את שמו הפרטי ושם המשפחה אותו ישא הילד, וחסכו מחלוקות עתידיות.

      מנגנון לפתרון מחלוקות

      הסכם הורות משותפת ללא זוגיות, הוא הסכם ארוך טווח, ומחלוקות עלולות לצוץ בכל עת. לכן חשוב להסדיר ביניכם מנגנון לפתרון המחלוקות שיעלו ביניכם, כמו פנייה לגורם רפואי או חינוכי מקצועי, פנייה למגשר מוסמך וכדומה.

      מתי כדאי לערוך הסכם הורות משותפת ללא זוגיות?

      על הסכם הורות משותפת ללא זוגיות כדאי לחתום בתחילת הדרך, עוד בטרם ההתעברות, על מנת לתאם ציפיות ולהגיע להסכמות ברורות בטרם מתחילים בתהליך.

      לאחר לידת הילד, עליכם לאשר את ההסכם בבית המשפט לענייני משפחה, על מנת שינתן לו תוקף של פסק דין.

      גדלו את ילדיכם בשיתוף והסכמה

      בשורה התחתונה, הסדירו את ההורות המשותפת שלכם בהסכם הורות ללא זוגיות, למענכם ולמען הילד שלכם. הסכם הורות משותפת, יסייע לכם לתאם ציפיות ביניכם, לצמצם חיכוכים מיותרים על אופן גידול הילד וכלכלתו, ולגדל בנחת את ילדיכם בשיתוף ובהסכמה.

      *יובהר בזאת כי האמור באתר Divorce-Law אינו תחליף לייעוץ משפטי, אין בו משום חוות דעת או המלצה משפטית. העושה שימוש באתר, עושה כן על דעתו ובאחריותו.

      לייעוץ ראשוני חייג 077-2315790 (זמינות 24 שעות)
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מידע חשוב נוסף