מהי חטיפת ילדים? ילדים נמצאים לפי חוק בחסות ואחריות הוריהם. כאשר יש סכסוך בין ההורים או שההורים כבר התגרשו, אם אחד ההורים לוקח את הילדים לחו״ל מבלי לתאם עם ההורה השני, זה עשוי להיחשב כחטיפה וחשוב לדעת איך לטפל בכך.
איך דבר כזה יכול לקרות? בגירושין אנשים מגיבים באופן רגשי ולעיתים קרובות מקבלים גם עצות גרועות, ממי שכביכול ״יודע״. אם לאחד מבני הזוג יש אזרחות זרה, או קרובים בחו״ל, והוא לוקח את הילדים ל-״טיול״ ואז מחליט להישאר שם, זו פעולה שמזיקה הן לילדים והן לכל אחד מבני הזוג, כי ההרגשה היא של פעולה חד-צדדית באופן שובר אמון כמו-כן פעולה כזו יוצרת פגיעה בזכויות ההורה השני ופגיעה בקשר המשפחתי.
מה צריך לעשות כדי שזה לא יקרה?
יש מספר צעדים מומלצים למניעה:
- פנייה מיידית לעו״ד, רצוי שזה יהיה עוה״ד שמומחה בגירושין ובטיפול בחטיפת ילדים.
- עוה״ד יוציא צווי מניעה ליציאה מהארץ, הן עבור הילדים והן עבור בן הזוג.
- עוה״ד יוציא צווי הרחקה לבן הזוג, על מנת שלא יוכל להתקרב לילדים.
אם זה כבר קרה, מה עושים?
חשוב לפנות לעוה״ד המלווה או עו״ד לענייני משפחה המנוסה בתחום של גירושין וחטיפת ילדים. כמו כן, חשוב להגיע עם עוה״ד למשטרה להגיש תלונה נגד ההורה השני. עוה״ד גם יפנה לרשות המרכזית להחזרת ילדים חטופים הנמצאת במשרד המשפטים ויגיש בקשה להשבת קטין חטוף, הרשות המרכזית תערב את הגורמים המטפלים בארץ ובחו״ל. הרשות היא זו המטפלת גם בהיבט הפלילי של חטיפת ילדים.
אמנת האג – ההיבט האזרחי – מהי אמנת האג? האמנה שנחתמה בין מדינות, העוסקת בטיפול האזרחי בחטיפת ילדים (גילאי 0-16) על ידי הוריהם. המדינות החתומות על האמנה הסכימו ביניהן על שיתוף פעולה להשבת הילדים למדינה בה התגוררו, וכן להסדרת המשמורת בין ההורים לפי החוק במדינה בה התגוררו הילדים. מדינת ישראל גם אשררה את האמנה ועיקריה עוגנו בחוק אמנת האג (החזרת ילדים חטופים).
במקרה שעולה החשד בנוגע לחטיפה, בית המשפט לענייני משפחה הוא בעל הסמכות לדון ולתת צווים להחזיר את הילדים לארץ ממנה הורחקו. בית המשפט רשאי לבקש את תגובת ההורה השני, ואם מצא שאכן הילדים הורחקו שלא כדין, הוא ייתן את הצו להחזיר את הילד לארץ. לאחר מתן הצו, יש לפנות למדינה אליה נלקחו הילדים ולבקש את אכיפת הצו.
שימו לב, מסביר עו"ד המומלץ איתן ליפסקר: במקרה של אלימות כלפי הילד, על ידי בן הזוג שממנו הורחק הילד, בית המשפט עשוי לקבוע לטובת ההורה שהרחיק או לא החזיר את הילד, למטרת הגנה עליו.
חטיפת ילדים זה רק לחו״ל?
לא. במקרה של חשד לחטיפת ילדים בארץ ופגיעה בזכויות המשמורת והסדרי הראייה שנקבעו בהסכם הגירושין או בפסק דין, יש לפנות הן למשטרת ישראל והן לגופי רווחה שילוו אתכם. המשטרה מחויבת לאתר ולהחזיר ילד שנחטף על ידי ההורה שלו.
אז בואו נסכם: אם קרה מקרה כזה בהפתעה והילדים כבר על המטוס או בחו״ל ואתם מבינים שההורה השני פגע בהסדרי השהות או במשמורת שלכם, חשוב לפנות בהקדם האפשרי לעוה״ד המטפל בכם ולהגיע יחד אתו לתחנת המשטרה ולהגיש תלונה נגד ההורה השני.
קחו בחשבון שלא בכל מקרה מדובר בחטיפה, אם ההורה השני רוצה לקחת את הילדים לחו״ל לטיול, חשוב לסכם את הימים והתאריכים בינכם, ככל שיש הסכמה, כך תהיו רגועים וגם הילדים ידעו שאתם מעורבים בהחלטות על חייהם.
אבל, אם אתם חוששים שהכוונה אינה תמימה, ושההורה השני לא מתכוון לעמוד בהסכם, עדיף להתייעץ בהקדם עם עו״ד בקיא בתחום חטיפת ילדים ולפרוס בפניו את החששות שלכם. ככה תרגישו בטוחים שאתם מוכנים לכל התרחשות או תפנית לא רצויה ותעצרו את המהלך הלא רצוי בזמן הנכון.