Divorce-Law_MainPic תהליך גירושין
Divorce-Law_MainPic תהליך גירושין
פנייה לייעוץ אישי




    כיצד מתגרשים כשמנהלים יחד עסק משותף? (מדריך משפטי)

    גירושין של בעלי עסקים הם מורכבים ביותר. בניגוד לנכסים רבים אחרים, עסק הוא נכס מניב, שקשה להעריך את שוויו ושחלוקתו בין בני הזוג אינה פשוטה, ולעיתים אף יכולה לגדוע את הצלחתו של העסק המשותף, עד כדי פשיטת רגל וקריסתו.

    כיצד ניתן לחלק את העסק המשותף בגירושין? כיצד מחושב שווי העסק המשותף? איך מונעים מבן הזוג להבריח נכסים מהעסק המשותף? והאם יש דרך להמשיך לנהל את העסק המשותף ביחד, על אף הגירושין?

    כיצד מתגרשים כשמנהלים יחד עסק משותף? (מדריך משפטי)

    תוכן עניינים

    האם העסק המשותף מתחלק בגירושין?

    העסק המשותף מתחלק בגירושין, אלא אם הוסכם בין בני הזוג אחרת. גם במקרים בהם העסק רשום רק על שם בן זוג אחד, ובן הזוג השני נרשם כעובד של העסק מסיבות כאלו או אחרות, העסק עשוי להתחלק בגירושין, בדומה לכל הנכסים שנצברו לבני הזוג במהלך חייהם המשותפים.

    בן זוג שלא מעוניין שהעסק בבעלותו יתחלק בגירושין, מומלץ לו לערוך הסכם ממון מבעוד מועד, שיבהיר במפורש שהצדדים מסכימים שהעסק לא יאוזן בעת פרידה או גירושין.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      איך למנוע הברחת נכסים מהעסק המשותף בגירושין?

      אחד החששות העיקריים כאשר יש עסק משותף, הוא כי אחד מבני הזוג ינסה להבריח נכסים עד כדי ריקון העסק מכל נכסיו ורווחיו. על מנת למנוע את ריקון העסק מנכסיו, יש להיות עם היד על הדופק, לעקוב אחר המצב הכלכלי של העסק, לשים לב לתנודות חשודות, לתעד ולאסוף ראיות על פעילות של העסק.

      במקרה של פעילות חשודה בעסק, יש לשקול לפנות לבית המשפט, ולבקש צו לשימור המצב הקיים, צווי מניעה או צווי הגבלה של הפעילות בעסק. יש לשים לב כי צווי הגבלה ומניעה של פעילות העסק עשויים לפגום בפעילות השוטפת של העסק ולגרום לירידה ברווחים.

      על כן, בכל חשש להברחת נכסים מהעסק המשותף, מומלץ לפנות לעורך דין גירושין בעל ידע וניסיון בניהול הליכי גירושין של בעלי עסק. עורך דין גירושין יסייע לכם לשקול את היתרונות והחסרונות של צווי ההגבלה לעסק, וימליץ לכם כיצד כדאי לכם לפעול בהתאם לנסיבות הקונקרטיות שלכם.

      כיצד מוכרים את העסק המשותף בגירושין?

      מכירת העסק לבן הזוג

      ראשית על בני הזוג להחליט מי בן הזוג שירכוש את העסק. לאחר מכן על בני הזוג לקבוע את שווי העסק. לבסוף בן הזוג שנותר בעל העסק, יעביר את שווי מחצית העסק, בקיזוז ההוצאות והחובות של העסק, לבן הזוג המוכר את חלקו בעסק.

      מכירת העסק לצד ג'

      אפשרות נוספת היא ששני בני הזוג ימכרו את העסק לצד ג'. ראשית על בני הזוג לאתר קונה ולהסכים על שווי העסק. לאחר מכירת העסק, על בני הזוג לחלק ביניהם את הרווחים ממכירתו.

      כיצד מחשבים את שווי העסק המשותף?

      שווי העסק יוערך לרוב על פי שווי הנכסים בעסק והיוון תזרימי המזומנים הצפוי בשנים הקרובות. יחד עם זאת ישנן שיטות נוספות לחישוב שווי העסק. כך למשל במקרים מסויימים, שווי העסק יחושב על בסיס שווי הרווח השנתי ומכפלת הרווח הנקי, במספר השנים שידרשו להחזרת ההשקעה בעסק.

      שווי העסק יוערך לרוב על פי שווי הנכסים בעסק והיוון תזרימי המזומנים הצפוי בשנים הקרובות

      האם ניתן לשמור על העסק המשותף לאחר הגירושין?

      במקרים בהם העסק פורה ומצליח, ובני הזוג מבקשים לשמור על העסק המשותף ולא לפרק אותו, עליהם קודם כל לשאול את עצמם, האם הם מסוגלים לנהל תקשורת עם בן הזוג לשעבר.

      ניתן לשמור על עסק משותף לאחר הגירושין, רק אם בני הזוג מסוגלים לנהל תקשורת בריאה ביניהם, ולהגיע להסכמות בכל הנוגע לעסק. מנגד אם סיבת הגירושין הייתה חוסר הסכמות הנוגעות לעסק למשל, סביר להניח שלא ניתן יהיה לשמור על העסק המשותף לאחר הגירושין, מבלי להגיע לפשיטת רגל.

      על מנת להצליח לשמור על העסק המשותף לאחר הגירושין יש גם לבחון את אופן תפעול העסק. מומלץ לנסות להפריד את תחומי האחריות של כל אחד מבני הזוג, ולמעט בניהול תחומים חופפים המצריכים שיתוף פעולה רב בין בני הזוג לאחר הגירושין.

      שותפות עסקית לאחר הגירושין

      בשורה התחתונה, כל עוד בני הזוג לא קבעו ביניהם אחרת, העסק המשותף יתחלק בגירושין. הדרך הנפוצה ביותר לחלוקת העסק המשותף היא על ידי מכירת הבעלות בו לבן הזוג השני, או מכירת העסק לגורם שלישי.

      יחד עם זאת, במקרים בהם בני הזוג מסוגלים לנהל תקשורת בריאה ומצליחים לשתף ביניהם פעולה, יתכן והם יכולים להמשיך לנהל יחד את העסק ולהשאר שותפים עסקיים על אף הגירושין.

      *המחברים מודים לעו"ד חני קורנז, על הסיוע והתרומה בפרסום תוכן זה.

      *יובהר בזאת כי האמור באתר משפחה ודין אינו תחליף לייעוץ משפטי, אין בו משום חוות דעת או המלצה משפטית. העושה שימוש באתר, עושה כן על דעתו ובאחריותו.

      לייעוץ ראשוני חייג 077-2315790 (זמינות 24 שעות)
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מידע חשוב נוסף