Divorce-Law_MainPic תהליך גירושין
Divorce-Law_MainPic תהליך גירושין
פנייה לייעוץ אישי



    מה צריך כדי לפתוח תיק גירושין ברבנות

    בני זוג יהודים המבקשים להתגרש, חייבים לעבור דרך בית הדין הרבני. גם בני זוג שנישאו בנישואין אזרחיים, חייבים בגט לחומרא.

    תביעות ממוניות הקשורות לתביעת הגירושין כמו: מזונות ילדים, משמורת וחלוקת רכוש – נידונות בערכאה השיפוטית שקנתה לה סמכות בעניין: בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני.

    תוכן עניינים

    כדי לדעת מה צריך כדי לפתוח תיק גירושין ברבנות, יש להכיר את הטפסים המרכזיים שעליהם נסמך תיק הגירושין.

    ראשית, למי כדאי לפתוח תיק גירושין ברבנות?

    טעות נפוצה היא כי פתיחת תיק גירושין ברבנות טובה לגבר ופתיחת תיק גירושין בבית המשפט לענייני משפחה, טובה לאישה, ולא היא. הדבר תלוי בכל מקרה ונסיבותיו וניתן מספר דוגמאות:

    1. בית הדין הנוהג עפ"י ההלכה היהודית מכיר בחובתו של בעל לזון את אשתו בכל מקרה. לכן גם אם האישה משתכרת באורח עצמאי, אין הדבר מפחית מחובתו של בעל לתת לה מזונות במקרה של גירושין. לעומת זאת, בית המשפט למשפחה מתחשב באופן בולט ביכולת ההשתכרות של האישה ומביא זאת בחשבון כאשר קובע את גובה המזונות שעל הבעל לשלם לאישה.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      2. אם האישה מוכיחה כי בעלה בגד בה, הרי שהיא תזכה לדמי כתובתה. אם האישה בגדה בבעלה, בית הדין עלול לנשל אותה מכתובתה.

      3. ישנם מקרים שבהם פוסק בית הדין שלא עפ"י חוק יחסי ממון, למרות שהוא מחויב לפסוק על פיו גם כאשר נוגד את ההלכה היהודית. המשמעות היא שנכס הרשום ע"ש אחד מבני הזוג, לא יהיה חלק ממסת הנכסים העומדים

      4. לחלוקה לפי חוק יחסי ממון, אלא ימשיך להיות רכושו הבלעדי של בעליו הרשום. יש לזכור כי כל הנכסים ששימשו את בני הזוג בחייהם המשותפים, עומדים לחלוקה גם כאשר נכס רשום ע"ש הבעל או האישה בלבד.

      במהלך הדיון בבית הדין, ייתכן ובני הזוג יידרשו להסכים להליך של שלום בית שבמסגרתו הם מחויבים לנסות ולחזור לחיות תחת קורת גג אחת.

      מהם הטפסים הנצרכים כדי לפתוח תיק גירושין ברבנות?

      בני זוג המגישים תביעת גירושין בבית הדין, ניגשים לבית הדין הקרוב למקום מגוריהם שכן הוא קנה סמכות מקומית על התיק. הטופס העיקרי בתהליך גירושין נקרא "פתיחת תיק גירושין והכרוך בגירושין". טופס זה כולל את כל העניינים שבהם בית הדין קנה לו סמכות שיפוטית, כמו:

      1. חלוקת רכוש
      2. הסדרי ראייה
      3. מזונות ילדים
      4. מזונות אישה
      5. משמורת

      כדי לפתוח תיק גירושין ברבנות, צריך לצרף לטופס את תעודת הזהות, כתב תביעה מפורט, צילום תעודת נישואין וצילום הכתובה. לפעמים אין בידי הזוג תעודת נישואין או כתובה בשל הזמן הרב שעבר או בשל נישואין במדינה מרוחקת כמו רוסיה, ובית הדין נצרך לחקירות נוספות כדי להתקדם בהליך הגירושין.

      אם בני הזוג בחרו לכרוך את תביעות הרכוש שלהם בתביעה שהוגשה לבית הדין הרבני, אזי עליהם לפרט בטופס את נכסי בני הזוג, החסכונות בבנקים וכל דבר הנכלל במסת הרכוש המשותף. פרק חשוב נוסף בטופס הוא עילת הגירושין. במקרה שהגירושין אינם בהסכמה, יש לפרט את עילת הגירושין.

      חשוב לדעת כי בית הדין או בית המשפט אינם נוטים בצורה מובהקת לצד הגבר או האישה, ולכן, בניגוד לסברה המקובלת, קשה לדעת מראש איזו ערכאה שיפוטית תתאים לכל צד בגירושין.

      הטופס ממשיך ומפרט בפרק הילדים, את הסדרי הראייה המבוקשים , ענייני חינוך ילדים ועוד.

      ככלל, כל עניין הקשור והכרוך בתביעת הגירושין, חייב להופיע במפורש ובפירוט בטופס פתיחת תיק.

      איזו עילת גירושין צריך כדי לפתוח תיק גירושין ברבנות?

      כאשר בני זוג פותחים תיק גירושין בהסכמה, בית הדין אינו נכנס ומפשפש בעילות הגירושין. אולם כאשר התביעה לגירושין מוגשת ע"י צד אחד מבני הזוג, בית הדין ידרוש לדעת מהי העילה שבגינה נפתח תיק הגירושין. במקרה זה על הצד המבקש את הגירושין להוכיח כי העילה נמנית על עילות הגירושין לפי ההלכה היהודית, וניתן מספר דוגמאות:

      1. מחלות ומומים – כאשר אחד מבני הזוג סובל ממחלה שאינה מאפשרת לו לקיים יחסי אישות או להביא ילדים לעולם
      2. אישה העוברת על דת משה – מחטיאה את בעלה בעבירות חמורות
      3. אישה שזנתה תחת בעלה – אישה שבגדה בבעלה אסורה לו
      4. עקרות של הבעל
      5. סירוב לסיפוק הצרכים הבסיסיים של האישה
      6. התנהגות שלא כדין – אלימות מילולית או פיזית

      כל טענה שכזו חייבת להיתמך בידי ראיות חותכות המצורפות לטופס פתיחת התיק. ללא ראיה כזו, תידחה העילה. כאמור, אם התיק נפתח בהסכמת בני הזוג, הרי שבית הדין לא נזקק לחקירת עילת הגירושין.

      האם ניתן לפתוח תיק גירושין ללא עורך דין?

      ניתן לפתוח תיק גירושין ללא עורך דין, ולנהל אותו ללא כל סיוע משפטי מקצועי. יחד עם זאת, מי שפותח תיק גירושין ללא עורך דין נוטל סיכון גדול.

      ניהול הליך גירושין מצריך ידע וניסיון. לכל החלטה שלכם יש השלכות. כל מהלך שתעשו בתקופת הליך הגירושין, עלול להשליך על המשך הליך הגירושין.

      תדרשו להחליט האם לעזוב את הבית לפני הגירושין, האם לפתוח את תיק הגירושין בבית הדין הרבני או בבית המשפט, האם לנהל את הליך הגירושין בהסכמה או באופן חד צדדי, וזה עוד לפני שההליך עצמו התחיל.

      בהמשך תדרשו גם לנסח את כתבי התביעה, לדעת אילו בקשות כדאי לבקש מבית המשפט ועל אילו בקשות עדיף לוותר, כיצד לייצג את עצמכם באופן ראוי, וכיצד לנהל את ההליך באופן שיספק לכם את התוצאות הטובות ביותר.

      החלטות מקצועיות אלה, מוטב להשאיר לעורך דין בקיא ומנוסה בגירושין.

      האם נכון לפתוח תיק גירושין באופן חד צדדי?

      התשובה תלויה בנסיבות של כל מקרה. באופן עקרוני, לפתיחת תיק גירושין באופן חד צדדי יש חסרונות רבים.

      ניהול הליך גירושין שלא בהסכמה של בני הזוג, יהיה ארוך יותר ויקר יותר. בנוסף הליך חד צדדי, טומן סכנה למאבקים קשים יותר, וכך פוגע בילדים שלכם.

      כך לדוגמא, אם אתם פותחים תיק גירושין באופן חד צדדי בבית הדין הרבני, עליכם לספק עילת גירושין, מה שיכול לגרום לחיטוט מיותר בפצעי העבר, ולהעלות מחדש את כל המשקעים ביניכם.

      לעומת זאת הליך גירושין הנפתח בהסכמה של שני הצדדים, הוא קצר יותר, זול יותר, והפגיעה בילדים היא פחותה.

      יחד עם זאת יש לבחון את הנסיבות. כך לדוגמא במקרה שבן הזוג מנסה לנצל את הניסיון שלכם להגיע להסכמות, על מנת להבריח רכוש, יתכן ויהיה נכון לפתוח במהרה את תיק הגירושין באופן חד צדדי, ולבקש צווים מתאימים שימנעו את הברחת הרכוש.

      האם כדאי לפנות לגישור לפני שפותחים תיק גירושין?

      כדאי לפנות לעורך דין לענייני גירושין בעל ניסיון בגישור לפני שפותחים תיק גירושין.

      עורך הדין יסייע לכם להחליט האם הליך הגישור יתאים לכם, ובכך לפתוח בפניכם את כל האפשרויות וההטבות של ניהול הליך גירושין בהסכמה.

      לסיכום: לשאלה מה צריך כדי לפתוח תיק גירושין ברבנות, יש להקדים ולומר כי אין לדעת מראש מהי הערכאה השיפוטית המתאימה יותר לאיש או לאישה.

      כדי לפתוח תיק גירושין ברבנות, יש להגיש למזכירות בית הדין את טופס בקשה לפתיחת תיק גירושין הכולל את כל הסוגיות הכרוכות בגירושין, לבדוק כי אכן עילת הגירושין מוכרת בהלכה היהודית, לשלם את האגרות המתאימות ולהיות מוכנים להשתתף בהליך של שלום בית.

      *יובהר בזאת כי האמור באתר Divorce-Law אינו תחליף לייעוץ משפטי, אין בו משום חוות דעת או המלצה משפטית. העושה שימוש באתר, עושה כן על דעתו ובאחריותו.

      לייעוץ ראשוני חייג 077-2315790 (זמינות 24 שעות)
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מידע חשוב נוסף